top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraŇamka

SUSHI CAKE



Máme za sebou krásný den. Naše prostřední, Jája, slavila 18. narozeniny. Utíká to, už je to deset let, co naše "velký holky" znám a už nám vylétávají z hnízdečka.

Jája je umělecká duše. Studuje filmovou školu, má jednu půlku hlavy tmavou, druhou blonďatou, má ráda vaření, korejskou kulturu a miluje Sushi tak, že ho musíme doma dělat každý týden alespoň jednou.

Naši domácnost jsme tomu uzpůsobili. Sojovku kupujeme v pětilitrovém balení a sushi řasy po 200kusech. Rýžovar máme v té největší velikosti... a i ten náš nejmenší pětileťák, nám dokáže naservírovat Sushi, jako profík.

A tak téma na dort nebylo asi pro nikoho překvapení.

Tentokrát jsem se snažila nafotit celý proces stavby dortu. Ale jak vidno, nepovedlo se mi to úplně na sto procent. Každopádně dělala jsem mé "Best" a věřím, že Vám odvážným, pár tipů k výrobě Sushi dortu, pomůže.

 

Za prvé bych Vám chtěla říct, nepodceňujte poslední krok - servírovací tác. Můžete mít sebepovedenější dort, ale když ho položíte halabala na nějaký plastový nehezký podnos, vezme to kouzlo tomu "wow" efektu. Takže hned na začátku mějte promyšleno, na co ten finální produkt položíte.

Pokud to jde, většinou začínám těmi složitějšími věcmi. Na které se ve finále upře nejvíc pozornosti... když připravuji postavičku, začínám očima, aby co nejrychleji dostala život. A u Sushi dortu, začínám Sushi samotným. Až poté se přesunu k "prkénku".



Na Sushi si připravíme zbytky těsta, odkrojeného z plátů, připravených na "prkénko".

Rozdrobíme v robotu a přidáme změklé máslo nebo krém. Díky tomu dostaneme hmotu, ze které vytvarujeme nebo vykrojíme tvary Sushi. Mě se hodilo čtvercové vykrajovátko, protože i v reálu připravujeme Sushi spíš do čtverečků.




 

Necháme v ledničce ztuhnout přibližně hodinu. Po vyndání pomažeme krémem s vysokým obsahem tuku, aby se nám potahová hmota následně neroztekla.


V tomto případě je to máslový krém s pudinkem. Použijeme ho i na okraje "prkénka", aby nám na potahovku neprotekl krém z Mascarpone.


 

Máme několik možností, jak připravit rýži. Kdysi jsem tvořila sushi dort pro kamaráda a připravovala jsem rýži zrko po zrnku, z potahové hmoty. Vzalo mi to asi den, než jsem udělala hromádku rýže. Takže pokud máte čas, s chutí do toho. Nyní jsem při přípravě oslavy byla spíš den ve skluzu, takže jsem potřebovala rýži hotovou. Měla jsem dva favority. Bílé cukrové sypání a nebo kokos. Nakonec kokos vyhrál.

Nejdřív si obalíme bobánky na Sashimi. Pinzetou pak doladíme mezery. Samozřejmě je nejlepší, pokud máte těsto vanilkové, tím méně Vám bude prosvítat ta nesprávná barva. U nás ale bylo zaveleno, že bude Red Velvet. Takže občas nějaká ta mezírka přecijen vidět je.




 

Než začneme rýží zasypávat Sushi Maki, rozválíme si černou potahovou hmotu a postupně čtvrečky obalíme. Nahoře necháme pár milimetrů místo, aby se rýže dala zarovnat s potahovou "řasou" a zároveň abychom měli místo pro vytvoření lososové a avokádové náplně.




 

Na Sashimi si připravíme potahovou hmotu obarvenou na lososovou barvu. Vykrojíme dostatečně velké obdélníčky a na okraji je skosíme. Jehlou nebo rádýlkem pak vyryjeme proužky naznačující vrstvy masa. A bílou barvou doladíme k dokonalosti.




 

Zároveň si připravíme malé nerovnoměrné kousky lososa a avokáda do Sushi Maki.

Pak už jen zasypeme rýží a máme i Sushi Maki jako vyšité.




 

Na sushi s kaviárem můžete použít červené zdobení hotové a nebo si kuličky vytvořit z obarvené potahovky.




 

Prkénko se snažíme nedělat moc vysoké, aby vypadalo co nejreálněji. V našem případě máme uvnitř Red Velvet s krémem z Mascarpone. Ale po stranách je opět krém máslový, aby se při kontaktu potahová hmota neroztekla. Slabou vrstvou je pomazaný celý dortík.

Na strukturu dřeva je použit takový šikovný plastový obtiskovač. Ale struktura se dá velmi věrohodně připravit i ručně rádýlkem.




 

Na okraji prkénka uděláme "odtokovou" rýhu pomocí správně zvoleného talíře :)



 

Pak již následuje barvení, při kterém krásně vystoupne struktura dřeva. Použila jsem techniku airbrushování za použití čokoládové, Ivory a žluté barvy.

Opět není vůbec problém nahradit barvení například gelovou barvou, za pomoci houbičky nebo štětce. I při této technice krásně vystoupne struktura dřeva.

Airbrushujeme vždy na pracovní podložce a až po zaschnutí barvy v lednici, můžeme dort přesunout na podložku k tomu určenou.



 

Pak už stačí jen anaranžovat, přidat ze zelené hmoty Wasabi a dřevené hůlky. Já záměrně na dortu nemám zázvor, protože ho oslavenkyně nejí.

Pak už jen zbylo vygůglit si, jak se korejsky řekne "vše nejlepší" a doufat, že jsem nenapsala něco úplně jiného :)







56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page